skip to Main Content
Bestuurders Rénee Kool en Marina Bol. Zij zijn verantwoordelijk voor beleidsontwikkeling en uitvoering bij het C’est la Bie-Huis. (Foto © Bob Awick
Bestuurders Rénee Kool en Marina Bol. Zij zijn verantwoordelijk voor beleidsontwikkeling en uitvoering bij het C’est la Vie-Huis. (Foto © Bob Awick)

Hospice C’est la Vie verruimt haar bezoekmogelijkheden

‘Mensen waren terughouden voor opname in ons hospice’

Door: Jacqueline Roest

NAARDEN “Wij merkten dat mensen terughoudend waren om opgenomen te worden in ons hospice”, vertelt Marina Bol, een van de bestuurders van het bijna-thuis-huis C’est La Vie. Het huis aan de Rijksweg 2 biedt zorg aan ongeneeslijk zieken in de laatste fase van hun leven.

“Natuurlijk moest ook bij ons het aantal bezoekers de afgelopen maanden worden beperkt, maar toch bood ons huis aan naasten van gasten ook in deze tijd zo veel mogelijk de gelegenheid om op bezoek te komen, afscheid te nemen van hun dierbaren en bij hen te waken in de laatste uren. En dankzij de goede naleving van de maatregelen is het steeds gelukt om het C’est La Vie-Huis coronavrij te houden.” Het hospice kreeg met name in het begin van de coronaperiode te maken met veelal kortlopende opnames. “Mensen hoorden en lazen natuurlijk alle horrorverhalen op de intensive cares in de ziekenhuizen”, vertelt Bol, die van hun vaste huisartsen Siderakis, Janssen-Steenberg en Kisman teruggekoppeld kreeg dat mensen de opname liever tot op het laatst uitstelden uit angst dat hun dierbare geen bezoek mocht ontvangen en dus eenzaam zou sterven. “Met als gevolg dat de familie overbelast raakte. Met een kleinere ploeg vrijwilligers en het verpleegkundig team is het huis draaiende gehouden. Bol: “Waardig sterven met dierbaren om hen heen stond voor de gasten centraal. We doen er alles aan om dat mogelijk te maken. Dit is goed gegaan, tot grote tevredenheid van gasten en naasten. Van hen hebben we mooie complimenten mogen ontvangen. Eén dochter liet weten: “Twee dagen voor mijn moeder stierf zei ze tegen mij: Het was een mooi sterfbed, hè!” De uitvaartondernemer beaamde dit: “Het is één en al liefde bij C’est La Vie.” Inmiddels is het risico op besmetting in de regio verder afgenomen en heeft het C’est La Vie-Huis de bezoekregels weer wat kunnen versoepelen. De ruime tuin met de verschillende zitjes en het overdekte terras bieden aanvullende mogelijkheden voor gasten om bezoekers te ontvangen. Gasten kunnen daardoor nog meer omringd worden door hun naasten. Het aantal bezoekers per gast is opgeschroefd van twee naar vijf. Tot medio juni 2020 heeft het hospice 46 gasten in de laatste levensfase begeleid. Dat zijn er vanwege de coronatijd minder dan anders. “Hierdoor hebben we ook minder inkomsten. Om toch de extra’s voor onze gasten te blijven bieden, gaan we samen met onze Vriendenstichting op zoek naar bedrijfsvrienden en donateurs die nieuw servies, airco’s, zonnepanelen en het tuinonderhoud kunnen sponsoren.” Vergoedingen vanuit de overheid en de eigen bijdrage voor het verblijf zijn niet kostendekkend. “De vrijwilligers zijn erg belangrijk voor ons, en gelukkig mogen de 70+-vrijwilligers weer aan de slag. Zonder vrijwilligers kan ons huis niet draaien. Voor ons zorg- en kookteam kunnen we ook nog versterking gebruiken.”

Bron: BussumsNieuws

Back To Top
Zoeken