skip to Main Content
zorgfauteuil-voor-cest-la-vie-huis-in-naarden
V.l.n.r: Jan Wouter Tijsma van Fitform, Josien Boomgaard en Marina Bol bij de geschonken zorgfauteuil.  (Foto: Astrid Bron)

Zorgfauteuil voor C’est La Vie-Huis in Naarden

NAARDEN – Het C’est la Vie-Huis in Naarden heeft een mooi cadeau – een zorgfauteuil – ontvangen van het jubilerende Fitform. Initiatiefnemer hiervoor was Josien Boomgaard, die met haar ergotherapeutische achtergrond van grote waarde is voor de vrijwilligers en gasten. Coördinator Marina Bol van het C’est la Vie-Huis nam de nieuwe fauteuil in ontvangst.
In het kader van het 40-jarig jubileum van de stoelenfabrikant worden aan zorgorganisaties stoelen weggegeven. Ergotherapeuten konden hiervoor kandidaten nomineren. De in Naarden woonachtige Josien Boomgaard (70), die ruim veertig jaar als ergotherapeut heeft gewerkt, schoof het C’est la Vie-Huis naar voren. 

Werkhouding
Zij is sinds de start van het hospice in 2017 als vrijwilliger erbij betrokken en weet als geen ander hoe belangrijk goede zitondersteuning is. Ze traint nu de vrijwilligers van het C’est la Vie-Huis om zo veilig mogelijk te kunnen functioneren. Josien: “Ik richt me vooral op hun werkhouding en andere arbotechnische omstandigheden. Ook goed zitten komt aan bod. Dan pakken we er een stoel bij, heel praktisch, en kijken we hoe dat voelt. Een goede houding is belangrijk, ook als je als vrijwilliger lang bij iemand aan het bed zit.”

Ontspanning
De Naardense besteedt in de training ook aandacht aan het zitten van gasten. “Als iemand even uit bed kan, hoe zet je hem of haar dan op een stoel? En waar moet die stoel aan voldoen?” Vanuit haar lange ervaring met mensen met allerlei aandoeningen, weet ze dat comfortabel zitten voor ontspanning zorgt. “Daarmee kun je onder andere doorzitplekken voorkomen. Bovendien zorgt ontspanning voor meer energie en een hogere belastbaarheid.”

 Bij goed zitten hoort ook goed opstaan, gaat ze verder. “Ik ben in mijn werk bij veel cliënten thuisgekomen. Je ziet mensen dan vaak scheef en onderuitgezakt op een bank zitten. Ik begon meestal met het leggen van een paar boeken onder de voorpoten. Dat zorgt direct voor een andere, meer ontspannen zithouding. Je moet het voelen. De volgende stap kan, indien nodig, een verstelbare stoel met sta-op functie zijn. Wat ik mooi vind, is dat het een stoel is die er niet ‘gehandicapt’ uitziet, maar wel volop aanpasbaar is aan de behoeften en noodzaak van de klant.”

Bron: Bussumsnieuws

Back To Top
Zoeken